EXCLUSIV VIDEO | Crucea lui Ferentz. Secretul teribil al unei gropi comune vechi de peste 300 de ani (Partea a II-a)

Publicat: 28/02/2023, 15:42

Planul marii puteri austriece, condusă cu mâini de fier la începutul secolului XVIII de împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, care își dorea să pună genunchiul pe grumazul populației moldave, capturându-i conducătorul și instituind în felul acesta propria-i dominație în țara plăieșilor, a eșuat lamentabil. Trimisul său, căpitanul belgian François Ernau, oșteanul de rang înalt care primise misiunea să-l scoată din bârlog pe domnitorul Mihai Racoviță și să-l trimită înlânțuit  în fața reprezentanților de la Sibiu ai lui Carol al VI-lea, nu reușise să își ducă la bun sfârșit însărcinarea.

Intrat ”pe cai mari”, cum se spune, pe teritoriul Moldovei la începutul geros de an 1717, belgianul ajunge, în urma conjuncturii politice la care am făcut referire pe larg în prima parte a reportajului (Povestea neștiută a celui mai sinistru monument din Moldova. Cum l-au salvat tătarii pe domnitorul Mihai Racoviță), să se transforme din vânător în vânat. În desfășurarea campaniei sale de arestare a lui Mihai Racoviță lucrurile au mers exact pe dos, iar cel care s-a așezat în genunchi mai apoi, la capătul unei lupte aprige, cu lanțuri grele ferecându-i picioarele, a fost chiar el. Omul care ar fi trebuit să supravegheze din înaltul șeii drumul către pieire al domnitorului moldav, care avea aspirații înalte și care se vedea nevoit să accepte nu doar înfrângerea umilitoare, ci și perspectiva unui proces.

Judecata la care au fost supuși căpitanul belgian Ferentz și oamenii lui a început în zorii celei de-a doua zile de după bătălia care a însemnat înfrângerea, fără drept de apel, a supusului austriac. Cel care a oficiat procesul nu doar al cotropitorilor, ci și al boierilor moldoveni căzuți în păcatul de neiertat al trădării, a fost însuși domnitorul Mihai Racoviță. El a coborât treptele cetățuii, înveșmântat în mantia domnească, pentru a hotărî ce preț vor trebui să plătească învinșii. Iar prețul a fost pe măsura mâniei de care Mihai Racoviță s-a simțit cuprins atunci când a aflat de uneltirile austriece.

Primul care i-a simțit pe propria-i piele ura neînduplecată a fost căpitanul belgian François Ernau. Legat fedeleș, târât cu o funie de gât de către mercenarii tătari care îl capturaseră în luptă, Ferentz a ajuns la picioarele voievodului român.

După ce l-a răscumpărat de la Cantemir Mîrza, hanul tătar căruia i-a plătit 200 de galbeni pentru a renunța la privilegiile învingătorului, domnitorul moldav a tăbărât cu pumnii asupra belgianului, pe care, potrivit cronicilor, l-a lăsat într-o baie de sânge. Apoi, l-a dat pe mâna lui Ali Agca, turcul care și-a asumat rolul de călău și l-a scurtat de cap pe fostul căpitan al armiei austriece.

După ce a fost lăsat câteva zile în mijlocul pieței, spre pilda celor care încă unelteau împotriva domniei, cadavrul lui Ferentz a fost aruncat într-o groapă comună, alături de leșurile moldovenilor acuzați de trădare – peste 30 la număr – și ale tătarilor uciși în încleștarea armată de la Cetățuie.

Despre câți oameni odihnesc sub Crucea lui Ferentz, unul dintre cele mai sinistre monumente de pe cuprinsul Iașiului, orașul celor șapte coline, poți afla mai multe din reportajul video.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Crucea lui Ferentz. Povestea neștiută a celui mai sinistru monument din Moldova. Cum l-au salvat tătarii pe domnitorul Mihai Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

EXCLUSIV VIDEO | Povestea terifiantei execuții publice a haiducului Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, și blestemul cumplit al Clujului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Se dau 750 DE LEI, timp de trei ani. Banii au început deja să intre...
CRBL a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a divorțat de marea sa...
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×